Leto u Grčkoj
Tvrđava Panteleimon
Tvrđava PanteleimonPlatamonas

Tvrđava Panteleimon (XIII vek), Olimpska regija

 - Čitava Olimpska regija obiluje arheološkim nalazištima, pa će i ljubitelji kulture i istorije moći da krenu stopama Aleksandra Makedonskog, koji je u gradu Dionu okupio svoju vojsku i krenuo na Persiju. Ako vas ove digresije nisu odvele predaleko, uspećete da stignete i do velike tvrđave Panteleimon, koju su krstaši izgradili tokom XIII veka, a koja vas je i povela sa plaže u predivno podnožje Olimpa. Podignuta između 1204. i 1222. godine, nekada je branila strateški važan prolaz ka dolini Tempe, u koju su grčki pesnici smestili Apolona i njegove Muze.


Tvrđava Panteleimon

Tvrđava Panteleimon


Turci su zamak osvojili 1389. kada su krenuli u pohod na jug Grčke. Tada je zamak obnovljen i dodatno utvrđen, kako bi kontrolisao ovaj tesnac. Narodno oslobodilački pokret Grčke je oslobodio ovaj zamak nekoliko godina kasnije, savladavši albanske vojnike koji su ga branili.


Tvrđava Panteleimon

Tvrđava Panteleimon


Sama tvrđava okružena je masivnim zidinama nad kojima se uzdiže visoka šestougaona kula koja motri na morsku obalu, jedan od najvažnijih puteva kroz Grčku i visoke vrhove Olimpa. Novija istraživanja pokazuju da je na ovom mestu postojao i stariji, antički grad za koji mnogi stručnjaci smatraju da može biti Heraklion, mada samo srce grada još nije pronađeno, a pretpostavlja se da sa današnjom tvrđavom deli neke delove zidina. Ulaz u ovu tvrđavu koštaće vas svega 2€ za odrasle, doke je ulaz za decu besplatan, pa se poseta višestruko isplati.Cena ulaza: 2€ odrasli/deca besplatno

Radno vreme: 08:00h - 19:00h